Gamemotivatie & leeftijd: waarom jong én oud games spelen

Hier een bericht over wat gamemotivaties zijn voor verschillende leeftijdsgroepen naar aanleiding van het verschenen onderzoek door gaming analyse bureau Quantic Foundry onder meer dan 140 duizend gamers. Zowel voor de groep onder 35 jaar (jonge gamers) als boven 35 jaar (oude gamers) zijn trends te bespeuren die zowat hetzelfde zijn voor beide groepen gamers! 

Gamemotivatie model tabel (Quantic Foundry, dec. 2015)

Gamemotivatie model tabel (Quantic Foundry, december 2015)

Belangrijke conclusies:

Competitie wordt een steeds minder belangrijke gamemotivatie naarmate de leeftijd vordert. Onder mannen is competitie een belangrijkere motivatie dan onder vrouwen, maar deze motivatie neemt onder mannen sterk af naarmate de leeftijd vordert. Onder vrouwen wordt competitie als gamemotivatie ook minder belangrijk als de leeftijd toeneemt, maar in een relatief mindere mate. Onder mannelijke pubers is de competitiedrang erg sterk, maar meer dan het geslacht is leeftijd hiervoor bepalend.

Strategie is de meest stabiele motivatie om te gamen, d.w.z. strategieën bepalen is op elke leeftijd een best wel belangrijke motivatie. Behoedzaam beslissingen nemen en planning, zoals strategie wordt omschreven, speelt in games al snel een belangrijke rol en dit geldt zowel voor mannen als vrouwen hoewel het voor mannen elke leeftijdsgroep een grotere motivatie is dan voor vrouwen.

Geen enkele gamemotivatie neemt toe met leeftijd, niemand van de oudere gamers noemt namelijk een van de 12 door Quantic Foundry onderscheiden motivaties nog als extreem belangrijk/plezierig. Bovenstaande tabel geeft de motivaties weer, die allen weer onder zijn te verdelen in hoofdcategorieën in deze grijs getinte vlakken. Wat overigens geen flauwe hint is naar grijs getinte gamers, hoewel de groep gamers gemiddeld wel steeds wat ouder wordt: gamers van de jaren 80 blijven namelijk doorgaan met gamen en met bijv. Nintendo Wii zijn ook meer ouderen aan het gamen geslagen, tot bejaardenhuizen aan toe. Jongeren mogen de meest fervente game gemotiveerden zijn, oudere gamers zijn gestaag in opmars.

Gelukkig, ik mag nog blijven gamen, en ben maar gemiddeld oud.

Graag zou gamefacts.nl reactie zien van wat jullie persoonlijke grootste gamemotivaties zijn! Voor mij zijn dat Excitement (opwinding), Competition (competitie), Challenge (uitdaging), Completion (uitspelen), Fantasy (fantasie), Discovery (ontdekken) en als laatste maar zeker niet als minste: Story (verhaal). Tja, ik ben ooit literatuur gaan studeren en dat vanwege alle woorden, teksten die verhaal vormen, dus games die een prima storyline bevatten daar heb ik een zwak voor. Maar vaak heb ik daar geen zin in en wil ik vooral gameplay.

Laat hier reactie achter