Console oorlog overzicht anno nu (war not won)

PS4 tank

Hoe staat het met de console war tegenwoordig? Een overzicht van vernieuwingen aan beide consoles (Xbox One en PlayStation 4) die de dienst uitmaken op de gameconsolemarkt. Xbox One haalt langzaam de achterstand op PS4 in, zo (b)lijkt, PS4 is top.

Tot vorig jaar (2015 dus) was het eigenlijk niet eens perse nodig om de new-generation, inmiddels huidige generatie, console te kopen, hetzij PS4, hetzij Xbox One. Wegens het feit dat er nog niet veel nieuwe gametitels (exclusief) voor deze consoles uitkwamen. Sinds de introductie van PS4 en Xbox One, eind 2013, nu ruim 2 jaar geleden, is er echter het nodige veranderd.

Allereerst zijn er zoals verwacht veel meer nieuwe games verschenen die exclusief op deze consoles speelbaar zijn en niet meer op de vorige generatie consoles: de overstap naar de huidige generatie consoles loont dus meer de moeite!

De compatibiliteit van oude games naar de nieuwe consoles is op beide systemen verbeterd. Waar de Xbox One enige honderden games aanbiedt van Xbox360 die gespeeld kunnen worden op Xbox One, zowel digitale game downloads als games op discs, gratis service via de Xbox One Backward Compatibility catalogus, gooit PS4 een online streaming service genaamd PlayStation Now erin waarop PS3 games gespeeld kunnen worden voor een jaarabonnement. Hier zijn echter de PS3 games zelf (de fysieke versies) niet compatibel mee op de PS4, een nadeel ten opzichte van Xbox! Maar leuk voor gamers die instapten met PS4 en geen PS3 hebben om toch nog de gemiste games mee aan te vullen. Ook is er een handvol titels van PS2 verschenen in de online PlayStation store die via emulatie te spelen zijn op PS4.

Naast de compatibiliteit van oude games, kan men nu ook Xbox One games streamen naar een PC met Windows 10.

Bovendien is de interface van Xbox One wat overzichtelijker geworden, die van PS4 is nog steeds te onoverzichtelijk.

Tot slot is het wel zo dat titels er nog steeds wat beter uitzien of beter presteren op PS4 dan op de Xbox One. Wegens betere interne hardware, al is dit verschil zo klein dat het niet iedereen zal opvallen. Qua exclusieve titels verschenen er in 2015 voor beide consoles geen noemenswaardige titels die zozeer het verschil zullen uitmaken voor de consoles koopkeuze, 90 procent van de gametitels zijn sowieso hetzelfde voor beide consoles. PS4 bleef wel domineren op het gebied van verschenen te downloaden kleine indie gametitels.

De PS4 verkoopt, in 2015, haast dubbel zo goed als Xbox One.

Wat betreft de Nintendo Wii-U, dit lijkt een doodlopende weg…

De console war wordt of door Sony of door Microsoft gewonnen maar deze oorlog heeft nog geen duidelijke winnaar.

Concluderend kan gezegd worden dat PS4 nog steeds aan top staat. Wegens betere hardware dus (visuele) prestaties, maar ook door het grotere aanbod aan interessante indie games ten opzichte van Xbox One. Wel (b)lijkt Xbox aan de nodige inhaalslag bezig te zijn. Door betere compatibiliteit van oudere games dan bij PS4 het geval is, maar ook door een betere interface en nieuwe streaming mogelijkheden naar de PC. Voor gamers die dat als belangrijke kenmerken zien, zou Xbox One aanschaf aantrekkelijker kunnen zijn dan PS4. Zie voor een lijst van backward compatible game mogelijkheden http://www.xbox.com/en-US/xbox-one/backward-compatibility en wellicht kan dit samen met enige exclusief voor Xbox One beschikbare titels de doorslag geven?

Overigens heb ik zelf een PS3 en die bevalt me nog uitstekend. 

Console war? Je hoeft er niet aan mee te doen natuurlijk, en de last generation consoles werken ook nog prima! Qua prijs zijn beide consoles trouwens hetzelfde inmiddels, waar na lancering en in 2014 een Xbox One nog duurder was.

Welke console heeft jullie voorkeur (Nintendo Wii-U mag ook) en dan waarom precies? Of blijft het oude beestje nog even in huis?

 

 

Laat hier reactie achter