‘Game’ hetzelfde als ‘computerspel’?

‘Game’ hetzelfde als ‘computerspel’?

Is het Engelse woord ‘game’ hetzelfde als het woord ‘computerspel’? Volgens Wikipedia is ook ‘videospel’ nog een variant op computerspel, hoor jij dit woord – buiten jouw medespelers om – wel eens zeggen? Er wordt tevens een verduidelijking gegeven op het woord ‘computerspel’ namelijk; het is een elektronisch spel dat op een console, handheld of computer wordt gespeeld. En wat tegenwoordig steeds meer op pda’s, mobiele telefoons, tablets en andere draagbare spelcomputers gespeeld wordt.

‘Game’ is natuurlijk het Engelse woord voor ‘spel’. Niet voor computerspel. Maar in onze omgang in Nederland is het vrijwel gelijk te noemen. Het is zelfs opgenomen in de Dikke van Dale (hét woordenboek van ons land). Je kan het woord ‘game’ hierin dus vinden. En dan wel met de beschrijving: 1. Deel van een set (sport) 2. Computerspelletje. Dus geen spel, maar spelletje. Zou dit ooit nog veranderen in computerspel, wat denk jij? Met alle grote spelen die er inmiddels beschikbaar zijn..

Als toevoeging wordt gelijk het werkwoord ‘gam-en’ gegeven, wel grappig is het dat ook hier wordt gezegd: 1. Computerspelletjes spelen. Eigenlijk heeft het iets schattigs. Terwijl de gamewereld gigantisch groot te noemen is, en er dagelijks miljoenen mensen mee bezig zijn in welke vorm dan ook. We zijn dus met z’n allen spelletjes aan het spelen. En dan zegt men dat volwassenen het ‘zich kind voelen’ vergeten. De verklaring van de Dikke van Dale doet het anders voorkomen. Vind jij ook niet?

Wikepedia heeft het verder over ‘gamers’, wat natuurlijk jij als speler bent. Het ook de term ‘retro-gamen’ wordt benoemd. Retro is in. Is dit ook zo in de computerland? Men doelt op het spelen van klassieke computerspellen. En als een aantal gamers bij elkaar komen (tussen spelers ontstaan serieuze en fijne vriendschappen) spreekt men van een LAN-parties, zoals jij ongetwijfeld zult weten. Er wordt dan een tijd lang gegamed over een LAN-netwerk. Ook dit is al aan deze informatiebron toegevoegd.

Jammer genoeg heeft gamen nog altijd een beetje een zwart imago bij diverse mensen. We zullen met onze website altijd proberen de leukste game facts te publiceren, zodat ook jij mensen gemakkelijk kunt overtuigen van al het goeds dat ‘computerspelletjes spelen’ jou brengt. Veel al komt het woord verslaving naar voren. Hier zal jij je van bewust moeten zijn. Overigens is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar game-verslaving. Blijf gewoon bewust spelletjes spelen, ook games oftewel computerspelletjes.

 

 

Laat hier reactie achter